Çocuklarda diş değişimi genellikle 11-12 yaşlarında son bulur ve ağızdaki tüm süt dişleri değişir. Dişlerin değişme sürecindeki bazı aksaklıklar bazen dişlerin sürme zamanlarını geciktirebilir, bazen de daimi dişler gömülü kalabilir. Gömülü dişler, çoğu zaman tel tedavisiyle sürdürülebilmektedir. Bunun için önce tel tedavisine başlanır. Gömülü dişlerin sürdürülmesindeki ilk adım, gerekli diş boşluklarının açılmasıdır. Yeterli boşluklar açıldıktan sonra eğer dişlerin uçları ağızda görülüyorsa, üzerlerine buton ya da ataçman denen parçalar yapıştırılır. Eğer dişler tam olarak gömülü ise cerrahi olarak dişin üzeri açılır ve buton yapıştırılır.
Gömülü dişlerin hareket hızı yaklaşık olarak ayda 2 milimetre civarındadır. Dişler ağız ortamına sürdükten sonra buton sökülerek dişe uygun braket yapıştırılır ve diğer dişlerle birlikte düzeltilir. Tüm gömülü dişlerin sürdürülmesi bazı durumlarda mümkün olamamaktadır. Dişlerin çene kemiklerinin içerisindeki açıları belli değerin üzerinde ise gömülü dişler hareket etmemektedir. Bu durumda dişler cerrahi olarak çekilir ve boşluk konusunda ne yapılacağı tekrar planlanır. Bu boşluklar, ortodontik diş hareketi ile kapatılabilir, ya da bir dişin sığabileceği kadar yer açılıp implant yapılabilir.
Ortodontinin en güzel yanı, her yaştaki insana yardım edebilmesidir.
Daha sonra Ortodonti, Ortodonti Tarihi, Ortodontide Genel Prensipler, Ortodonti Uzmanı Kimdir, Ortodontik Sorunlar Nasıl Engellenir, Ortodontik Tedavi, Ortodonti Tedavisi Sırasında Neler Olacak, Ortodonti Tedavisi Sonrasında Neler Olacak, Ortodontide Risk konularına da değineceğiz...