Dişlerdeki çapraşıklıklar, estetik olarak kötü bir görünüme sebep olduğu gibi, fırçalamayı zorlaştırması açısından çürükler ve diş eti hastalıklarını kolaylaştırması açısından da mutlaka tedavi edilmesi gereken durumlardan biridir. Ortodontik bozukluklar, iskeletsel ve dişsel bozukluklar olmak üzere ikiye ayrılır. İskeletsel bozuklukların, özellikle çocukluk çağında düzeltilmesi çok daha kolaydır. Ortodontik bozuklukların büyük kısmı dişsel bozukluklardır ve her yaşta düzeltilebilirler. Bu anlamda erişkin ortodontisi de gayet kolaylıkla yapılan bir tedavidir. Ortodontinin güzelliği, her yaştaki kişiye yardım edebilmesidir.
Tel tedavisinde sıklıkla kullanılan malzemeler, metal tellerdir. Dişlerin üzerine yapıştırılan aygıtlara ‘Braket’ denir. Tel, braketlerin içerisinden geçer. Metal braketlerin bakımı kolaydır ve daha sağlamdır. Çocukların tedavisinde sıklıkla metal teller kullanılır.
Erişkin ortodontisine talep arttıkça, kullanılan diş tellerinin daha estetik olması yönünde talepler gelmiştir. Bu isteklere cevap vermek amacıyla beyaz diş telleri geliştirilmiştir. Bu diş telleri porselen ve cam kristallerinden üretilir. Porselen braketler, hemen hemen hiç farkedilmeden tel tedavisine imkan verir. son yıllarda şeffaf plaklarla tedavi olarak bilinen Invisalign sisteminde ise dişlere yapışan sabit aygıtlar yoktur, bunun yerine şeffaf damaklıklar mevcuttur. Bu damaklıklara diş hareketiyle ilgili ayarlamalar yapılmıştır, belli süreler takılırlar ve dişlere hareket verirler. Bu sistem, nispeten daha kısa sürecek tedavilerde ve daha az şiddetli vakalarda kullanılır. Kişiler, tellerin hiç görünmemesini isterse, lingual tedavi uygulanabilir. İçten takılan tel olarak da bilinen lingual ortodontide, kullanılan braketler kişiye özel olarak üretilir. Bu sistemde amaç, tellerin olabildiğince ince üretilip, dil tarafından hissedilmemesidir. İçten takılan tellerin olumsuz yanı, randevuların daha uzun sürmesi ve temizliğinin daha zor olmasıdır.
Diş teli tedavisi, çapraşıklığın şiddetine göre genellikle 12-24 ay arasında sürer ve 3-6 hafta aralıklarla doktor kontrolü gerekir. Bu randevularda diş telleri değiştirilir ve bakımları yapılır. Tellerin ilk takıldığı bir kaç gün hafif ağrılar ve yanaklarda rahatsızlıklar olabilir, fakat zamanla bu şikayetler azalır ve tellere alışılır. Diş telleri ile tedavi görürken günlük aktivitelerin tamamını yerine getirebilirsiniz. Diş telleri konuşmayı etkilemez ve günlük hayatı etkilemez.
Bazı kişiler, diş tellerinin sağlık sorunlarıyla olan ilişkisini merak etmektedirler. Diş teli tedavisi görmekte olan kişiler, ilaç kullanımı, röntgen çekilmesi ve ameliyat gibi işlemleri yaptırabilirler. Tel tedavisi sırasında hamilelik de sıkıntı yaratmaz. Düzgün bir ağız bakımı ile hamilelik süreci çok rahat atlatılabilir. Diş teli tedavisi sırasında ağız bakımı çok önemlidir. Diş tellerinin dişleri çürüttüğü iddiası gerçek değildir. Aslında dişleri çürüten, dişlerin yüzeylerinde kalan besin artıklarıdır. Diş telleri, fırçalamayı zorlaştırır, bununla birlikte, yeterli şekilde diş fırçalandığı zaman, ağız bakımını sağlamak oldukça kolaydır. Diş tellerinin temizlenmesini kolaylaştıran ara yüz fırçaları ve diş iplerinin günde 3 defa kullanılması, diş sağlığını korumak için yeterlidir. Diş telleri varken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, çok sert gıdalar ve kabuklu yemişler yememek, sert meyveleri keserek ve küçük lokmalar halinde yemektir.