ÇOCUK ORTODONTİSİ

Çocuk Ortodontisi

Çocuk Ortodontisi

Çocuklarda Ortodonti

Ortodontik bozuklukların ilk farkedilmeleri, genellikle ön dişlerin önde çıktığı ve halk arasında fırlak diş diye tanımlanan 7-8 yaşlarına denk gelir. Bu safhaya ‘Çirkin ördek yavrusu’ da denir. Emzik emmeyi geç bırakan ya da parmak emen çocuklarda bu tablo daha da kötüdür. Parmak emme, üst çenenin derinleşmesine ve daralmasına, arka dişlerin içe, ön dişlerin daha da öne gitmesine sebep olacaktır.

Biberon ve emzik emme de benzer etkiye sebep olmaktadır. Çocuklarda burun solunumunu engelleyen ve uzun süren hastalıklarda da çene darlığına sebep olur. devamlı ağızdan nefes alınan durumlarda baş arkaya devrilir ve ağız açık konumla kalınır. Bu, yanak kaslarının üst çeneyi içeri bastırmasına, alt çenenin geriye gitmesine yol açar. Bu durumda çocukların yüzü ince uzun biçimde büyür, dişler daha da fırlak hale gelir. Bu durumun tedavisi çocuklarda gelişme çağında yapılır.

Tedavi için ideal zaman erkek çocuklarda 12-13, kızlarda ise 10-11 yaşlarıdır. Fonksiyonel ortopedik tedavi denen tedavi şeklinde iskeletsel büyüme potansiyeli kullanılarak özellikle alt çenenin geride olduğu durumlarda oldukça başarılı tedaviler yapılmaktadır. Monoblok olarak adlandırılan bu damaklık, günde 16-18 saat civarında takılarak bir kaç ay içinde düzeltim sağlanır. Çocuklarda alt çenenin ileride olması durumunda, ki bu durum halk arasında çene çıkıklığı olarak adlandırılır, tedaviye daha erken başlanmalıdır. Bu durumun tedavisi daha kapsamlıdır, ve özellikle genetik olarak baskınsa tedavi bazen başarısız olmaktadır. Her halukarda bir ortodonti uzmanı, tedavinin şeklini, başarı oranını ve sonuçları detaylı olarak planlayacaktır.

Diş teli tedavisini çocuklar için daha kolay kabul edilir hale getirmek için bazı eğlenceli yaklaşımlarda vardır. Çocuklara takılacak apareyler çizgi film karakterleri ile süslenebilir, braketler renkli ligatürlerle süslenebilir. Çocuklar bu tarz apareylere alıştıktan sonra tedavi çok daha kolay ve rahat olmaktadır. Tel tedavisi sırasında çocukların diş fırçalamasına özellikle dikkat edilir ve ömür boyu sürecek bir fırçalama alışkanlığı kazanılır. Bu anlamda ortodontik tedavi aslında ağız bakımının kalıcı hale gelmesi için de çok önemlidir. Çocuklarda ortodontik tedavi genellikle takılıp çıkartılabilir ve damaklık denen apareylerle başlanır. Çok nadiren süt dişleri varken de tel takılabilir fakat bu durum çok acil durumlarda yapılır ve olabildiğince kısa tedaviler yapılır.

Çocuklarda Oluşabilecek Bazı Sorunlar, Aileler Tarafından da Teşhis Edilebilirler.

Diş Teli ile İlgili Makaleler

Diş Teli Tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Diş teli, diş yamukluklarının ve iskeletsel sorunların düzeltilmesinde kullanılan tedaviye halk arasında verilen isimdir.

Devamı
Erişkin Tel Tedavisi

Erişkin Tel Tedavisi

Eski yıllarda, tel tedavisinin sadece çocuklara uygun olduğu düşünülürdü. Bunun sebebi, kullanılan malzemenin...

Devamı
Görünmeyen Diş Teli

Görünmeyen Diş Teli

Erişkin kişilerin en çok dikkat ettiği ayrıntı diş tellerinin olabildiğince az görünmesidir. Dişler üzerine yapışan...

Devamı
Şeffaf Diş Teli

Şeffaf Diş Teli

Şeffaf Diş Teli (Invisalign), bazı dişsel bozuklukların düzeltilmesinde kullanılan yeni bir metotdur. Tel, braket yoktur.

Devamı